Skiro - včasih igrača, danes tudi kot prevozno sredstvo

Skiro, igrača ali prevozno sredstvo, ni nekaj novega, ampak sega začetek skirojev že dolgo nazaj. Včasih so bili skiroji leseni in primerni le za otroke. Otroci so imeli te lesene skiroje bolj za igro in vožnjo po dvoriščih in igriščih. Po tistem ni bilo skirojev nikjer več videti, ne v trgovini ne otroka na skiroju. Zdaj pa je spet prišel čas skirojev. Današnji skiroji so čisto drugačni od tistih iz preteklosti. Danes je na voljo zelo veliko skirojev, tako da se je včasih kar težko odločiti, kateri skiro si izbrati. Skiroji se se v prvi vrsti razlikujejo glede na uporabnika, in sicer ali je uporabnik skiroja otrok ali odrasel. Ja, včasih so bili skiroji namenjeni le otrokom, danes pa so na voljo tudi odraslim. Skiroji se razlikujejo po velikosti koles. Skiro ima lahko kolesa majhna cca 10 cm premera ali pa velika cca 20 cm premera. Skiroji se razlikujejo tudi glede na kvaliteto oz. nosilnost, saj so nekateri skiroji bolj nosilni kot drugi. Med skiroji je velika izbira tudi glede dizajna. V današnjem času je zelo veliko različnih modelov skirojev, tako da gotovo najdete primernega zase.

Včasih so se otroci s skiroji vozili le po igriščih in dvoriščih. Današnji otroci pa uporabljajo skiro ne le kot igračo, ampak tudi kot prevozno sredstvo. S skirojem se vozijo v šolo, knjižnico, na popoldanske dejavnosti oz. krožke … S skirojem so otroci hitreje na cilju kot peš, z njim pa se lahko podajo tudi na daljše razdalje, tako da je s tem prihranjen tudi čas staršev, ko jih ni potrebno voziti na primer na interesne dejavnosti. Vedno več pa je tudi odraslih, ki se vozijo na skirojih, saj so nekateri skiroji res že zelo kvalitetni in namenjeni ravno njim. Odrasli skiroje uporabljajo na primer za na pošto, v knjižnico, za vožnjo po mestu in do službe, saj je ob jutranjih in popoldanskih konicah na cesti vedno gneča. Skiro je preprost, saj nimate nobenih skrbi, kjer ga boste parkirali. S skirojem se lahko pripeljete skoraj povsod do vrat, ga zložite skupaj in odnesete s seboj ter tako veste, da je na varnem, da vam skiroja ne more odnesti kakšen nepridiprav.

Skiro je zelo praktičen tudi poleti na dopustu, saj se z njim lahko peljete na plažo, v trgovino, do recepcije ... Ker je skiro zložljiv, ga imate lahko vedno v avtu in ga vzamete takrat, ko ga potrebujete. Skiro je praktičen za tiste, ki radi križarite z jahtam, jadrnicam ... saj vam na plovilu zavzame zelo malo prostora, z njim pa se lahko po marini vozite do trgovine, kopalnice ... Vedno več ljudi se odloča za nakup skiroja, saj jim je res všeč, da nekaj kilometrske razdalje naredijo veliko hitreje s skirojem kot pa peš.

Skiro postaja vedno bolj priljubljen prevozno-rekreativni pripomoček za otroke in odrasle.

Skiro